Svētdiena, 18.janvāris

Šorīt gulēju ilgi, līdz 12iem :) Vienkārši nevarēju izlīst no gultas, jo lietus pārāk skaļi sitās pret logu..Tātad neko noderīgu vēl neesmu izdarījusi, pat ne brokastis uztaisījusi..tagad sēžu pie tējas krūzes un plānoju savu dienu. Rīt jau pirmā prezentācija saistībā ar maģistra darbu, kur vairāki studenti (visi, kas raksta pie manas darba vadītājas) prezentēs savus maģistra darbu tematus. Nav īsti skaidrs, kādas izskatīsies tās prezentācijas, bet liekas, ka kaut kas līdzīgs, kā vienmēr raksta ievadā - temats, aktualitāte, mērķis, uzdevumi un tamlīdzīgi. Bet man vēl nav ne jausmas, par ko tieši mans darbs būs. Cerams, ka mani nesodīs pārāk bargi :)

Vakardien bijām izlēmuši doties uz jūru, ko vēlāk mazliet nožēlojām. Ne jau tas, ka tas nebūtu tā vērts, ka nav skaisti vai kā tā, bet nebija pats labākais laiks pastaigai. Arī vakar lija un pat sniga slapjš sniegs. Vēl līdz piektdienas vakaram laiks bija ideāls - mīnusos (tā lai nelīst, bet snieg, ja ir nepieciešamība pēc nokrišņiem) un saulains. Super! Bet še tev - kā nedēļas nogale, tā atkal pretīgs..Tā nu mēs (es, Tulx, Evija, Vita un Andreass) aizgājām līdz jūrai (kas ir otrpus upes, un no mūsu kojām diezgan tālu jāiet), paskatījāmies, cik tur skaisti, nopūtāmies, ka esam atnākuši neīstajā laikā, lai baudītu tādu skaistumu, un devāmies atpakaļ uz mūsu kojām. Caur Makdonaldu :D Pēc tam noskatījāmies filmu Crash. Bija paredzēts skatīties filmu Soviet Story, jo tā bija sarunāts ar abiem angļu puišiem (Mets un Džošs, kurš starp citu ir 25% lietuvietis, jo viņa vectēvs padsmit gadu vecumā bija aizbraucis no Lietuvas uz Angliju, un viņš no sava vectēva mantojis savu blondo matu krāsu un garo augumu :) ) Bet nu angļu puiši mūs šoreiz uzmeta un aizbrauca slēpot. Būs jāuzprasa, cik tālu viņi brauca, lai atrastu sniegu :) Es arī labprāt pabaudītu ziemas priekus :))

Piektdien bijām beidzot uz policiju pēc savām uzturēšanās atļaujām - tā nu sanāca, ka bijām tur otro reizi un abas reizes, kad mēs tur bijām, tur bija pilns ar cilvēkiem. Tur bija arī norvēģi, bet pārsvarā citās valodās runājošie un daudzi arī citas ādas krāsas cilvēki. Daudz māmiņas ar bērniem. Tā vien liekas, ka tas ir apliecinājums Norvēģijas pateicīgajai sociālajai sistēmai.
Pēc tam pastaigājām pa veičiem, viņiem te samērā daudz veikalu (salīdzinoši ar Ventspili, liekas, ka visur būs daudz veikalu :D), bet tik un tā neatradu to, ko meklēju. Gribu nopirkt apavus un bikses, lai varētu iet pasportot vai nu uz zāli vai aerobiku vai ko tamlīdzīgu. Sprota centrā var nopirkt abonementu uz 7 mēnešiem par 1500 kronām un tad darīt visu, ko vien vēlas, ja vien tas tur ir pieejams. Kaut vai no rīta līdz vakaram :) Veikalos pārdevēji ļoti laipni, daudzos veikalos uzreiz nāk klāt un jautā, vai nevajag palīdzību. Mums gan vienmēr jāskaidro, ka mēs nesapratām, ko viņi pateica norvēģiski :D
Sapirkāmies arī ēdamo, lai nedēļas nogalei pietiktu. Un tad jau devāmies mājās.

Ceturtdienas vakarā bija party. Cik noprotu, viņiem arī ceturtdienas ir tusiņu dienas. Un arī sestdienas :D Tātad par ceturtdienu. Vienai meitenei, kura te jau otro semestri, bija dzimšanas diena. Mēs gan viņu neviens īsti nepazinām, taču, ja visi iet, tad tak jāiet :) Tā nu gājām atkal uz Kongsgard Alle kojām uz pagrabu (tur arī laikam visbiežāk notiek party vai pareizāk sakot pre-party (iesildīšanās tusiņam). Nezinu, kāpēc, bet to vietu sauc "Sapa" (uz pirmā "a" ir punktiņš - kā mums uz "i", tāpēc izrunā kā "Sopa") Tātad aizgājām, vakara gaitā nodziedājām "Happy Birthday" Marijai un patusējāmies pirms došanās uz centru. Evija vēl nodarbojās ar britu puišu apmācību - viņa mācīja viņiem latviešu valodā pateikt "žurka", "es esmu žurka" un "četri rozā bruņurupuči" :D ar visu viņiem gāja ļoti labi, izņemot bruņurupučus - tie viņiem sagādāja nelielas grūtības :)
Tātad pēc laika devāmies uz centru uz kādu no klubiem. Vislabākais šeit esot Harvey (es gan nezinu, jo neesmu tur vēl bijusi), bet tur bija diezgan gara rinda. Lai tiktu iekšā, jāgaida, kamēr tikpat daudz cilvēku, cik rindā, iznāks ārā. Izdomājām, ka nosalsim, kamēr sagaidīsim, un gājām cita kluba meklējumos. Nonācām pie "Twist and Shout". Par to gan nebija dzirdētas pārāk labas atsauksmes no dažiem apmaiņas studentiem, kas te jau bija iepriekšējā semestrī, bet nu arī viņi beigu beigās tomēr devās iekšā. Labi bija tas, ka pretēji iepriekšējās ceturtdienas klubam "Spot" šeit nebija jāmaksā ieejas maksa, ne arī par drēbju nolikšanu garderobē, jo te tā bija aiztaisīta ciet. Tas arī liekas dīvaini, ka norvēģi parasti visur nēsā līdzi savas jakas vai arī tās kaut kur nosviež. Tas pats arī universitātē - tur nav garderobes, tāpēc visi dodas uz lekcijām ar visām savām jakām. Atpakaļ pie kluba - iegājām, protams, neatradām vairs nevienu brīvu vietiņu, kur apsēsties, bet toties atradām mazu pleķīti, kur nolikt vismaz drēbes. Tad gājām pie bāra (laikam tikai ceturtdienās, bet ir tāda akcija "2 par 1 cenu", kuru mēs arī tūliņ izmantojām) un netālu no tā arī visu vakaru notusējām. Nekāda lielā atšķirība no iepriekšējās ceturtdienas nebija. Man pat liekas, ka man patika mazliet labāk, kaut gan arī šeit bija pārāk daudz cilvēku, lipīga grīda un grūstoši cilvēki. :) Pēc 2iem klubu aizslēdza ciet un devāmies mājās. Bija sarunāts, ka būs arī afterparty pie Marijas, kurai bija dzimšanas diena, bet tā kā Marija bija pazudusi, tad šķiet, ka nekāds afterparty nebija :) Es tāpat biju pārāk nogurusi un pietiekami iztusējusies, lai skumtu par to, ka Marija ir pazudusi :D


Offtopic
Vēl mēs ar tulku mēģinam dzīvot zaļi un esam sākuši šķirot atkritumus. Mēs gan neesam līdz galam advancēti - norvēģiem ir 3 veidu atkritumi: papīrs, bioatkritumi (īsti līdz galam šo nesaprotu, bet laikam ēdienu pārpalikumi un citas lietas, kas ar laiku pārstrādājas), un pārējie atkritumi. Tad nu mēs vismaz papīru nošķirojam no pārējiem atkritumiem. Un vēl Norvēģijā tiek nodotas ne tikai stikla pudeles, bet arī plastmasas pudeles un bundžas. Tas gan man nav nekāds jaunums, jo Somijā bija tieši tāpat. Vienīgi nebiju ievērojusi, kā veikalā tas tiek rēķināts. Kad pirku sidru 0,5l bundžā, skatījos uz cenu (baigi augsta, protams) un domāju, ka no tās jau viena krona nāk nost pēc tam, kad nododu bundžu un dabūju par to 1 kronu, bet izrādās, ka ne. Pēc tam paskatoties čekā, redzu, ka tā viena krona ir pieskaitīta vēl klāt. Nelieši tādi :D Sanāk, ka viņi maldina pircējus, jo tā cena, kas ir pie produkta, īsti neatbilst patiesībai un man ir jāmaksā vairāk. Diez ko par to saka patērētāju aizsardzība? :D Gan jau viņiem tas ir kaut kur atrunāts, un nezināšana neatbrīvojot no atbildības, kā ir pietiekami bieži dzirdēts. :) Tas tā - slinkas svētdienas dienas pārdomas :D

Komentāri

  1. Tajā sporta centrā uzpīpēt arī var? :)

    AtbildētDzēst
  2. Ir versija par to, kur pazuda Marija: izmantoja akciju 30 par 15 cenu :)

    AtbildētDzēst
  3. Par cenām, kas atšķiras uz birkas un čeka: arī Latvijā tagad tā ir daudzos veikalos. Bet Latvijā vismaz ir konkrēta persona, ko vainot - Godmanis. Biju Mārtiņa beķerejā iepirkt dienišķās bulciņas, pirms manis tante bija izbrīnīta, ka viņas divas bulciņas maksā nevis 60sant, bet gan 62sant. Padomājiet tauta, kas par krāpniecību - veseli 2 santīmi! Un par šiem 2 santīmiem bija 2 minūšu saruna par to, ka Godmanis ir nelietis :)

    AtbildētDzēst
  4. uzpīpēt? gan jau var..ko tik nevar par 1500 kronām? :D
    Marija to akciju vairs nevarēja izmantot, jo pēc 2iem naktī vairs nekur nevar nopirkt alkoholu..vismaz neesmu atklājusi nevienu točku Norvēģijā :D
    jā, Godmanis ir baigais nelietis..domāju, ka visi parastie cilvēki, izņemot kases aparātu programmētājus, viņu lamāja šā gada sākumā :)

    AtbildētDzēst
  5. Nav jau tā, ka Latvijā nevarētu šķirot :p

    AtbildētDzēst
  6. nu nav jau tā, ka nevarētu, bet grūtāk ir :)

    AtbildētDzēst

Ierakstīt komentāru